De Clivia
De lieveling van
toen en nu
Herkomst
De Clivia komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en dankt haar naam aan Lady Charlotte Florentina Clive, gouvernante van koningin Victoria. Deze plant werd voor het eerst in Europa gekweekt in de tuin van haar landgoed en is sindsdien een geliefde aanvulling in menig huis en tuin. In de natuur groeit de Clivia onder het bladerdak van grotere bomen, beschermd tegen direct zonlicht. Dit maakt haar perfect voor binnen, maar ook voor schaduwrijke tuinen.
Clivia’s staan bekend om hun charmante bloemen en sterke, groene bladeren, en worden wereldwijd geprezen om hun gemakkelijke verzorging. Geen wonder dat de Clivia miniata zo populair is!
Tips van de kweker
Standplaats: De Clivia voelt zich het beste thuis in de schaduw. Ze houdt niet van directe zon, want dat kan gele vlekken veroorzaken op de bladeren. Zet haar dus op een plek zoals een noordoostelijk raamkozijn.
Water geven: In de zomer heeft de Clivia maar één keer per week water nodig. In de winter, wanneer ze in rust is, kun je dit terugbrengen tot één keer per maand of zelfs eens in de zes weken. Zorg ervoor dat er geen overtollig water in de pot blijft staan, want haar wortels blijven liever droog.
Winterslaap: Gun je Clivia in de winter een rustperiode van twee maanden door haar op een koele plek te zetten (tussen de 5-12°C). Ze heeft dan weinig licht en nauwelijks water nodig. Na deze periode zal ze je belonen met nieuwe bloemen.
Wist je dat je Clivia jarenlang
kan blijven bloeien?
Sommige liefhebbers hebben hun Clivia’s al meer dan 10 jaar in leven weten te houden!
FAQ
Wat is de beste standplaats voor de Clivia?
De Clivia staat liever niet in de volle zon. Een schaduwrijke plek of een raamkozijn op het noordoosten is perfect voor haar.
Hoeveel water heeft de Clivia nodig?
In de zomer eens per week water geven is voldoende. In de winter kan ze wel zes weken zonder water.
Mijn Clivia krijgt gele bladeren, wat nu?
Gele bladeren kunnen ontstaan door te veel direct zonlicht. Verplaats haar naar een schaduwrijke plek en let op dat ze niet te veel water krijgt.
Fan van planten?
Neem dan zeker eens een kijkje op www.mooiwatplantendoen.nl voor de leukste ideeën met kamer- en tuinplanten. En vergeet niet te genieten van je Clivia! Laat ons weten hoe het met je plant gaat via Facebook.
Vraag bij je bloemist of tuincentrum naar het aanbod Clivia’s en laat je verrassen!
VraAG over
de Clivia?
Heb je vragen over je Clivia, of zie je iets opvallends aan je plant? Neem gerust contact met ons op!