Hoe Dynaplant
het verschil maakt

De toekomst
en doelen

De toekomst brengt veel duurzame uitdagingen met zich mee, maar één ding staat vast: kamerplanten blijven een essentieel onderdeel van ons leven. Naarmate de wereld drukker wordt, groeit ook de behoefte aan een stukje natuur in huis. Bij Dynaplant geloven we dat een groen interieur bijdraagt aan een gezonde en prettige leefomgeving. Daarom zetten we ons in om onze planten op een maatschappelijk verantwoorde en zo duurzaam mogelijke manier te kweken. Onze doelen? Tegen 2025 grotendeels veenvrij telen en binnen vijf jaar onze CO₂-uitstoot met 12,5% verminderen.

Energie­neutraal telen

Duurzaam ondernemen zit diep verankerd in de kernwaarden van Dynaplant. We investeren voortdurend in milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde oplossingen.

Ons doel is om de CO₂-footprint zo laag mogelijk te houden. Door te telen in glazen kassen kunnen we optimaal gebruikmaken van de warmte van de zon, die wordt vastgehouden in de kas. Dit zorgt voor een natuurlijke besparing op energie in vergelijking met openluchtteelt. In de winter maken we gebruik van verschillende warmtebronnen om de kassen warm te houden.

WKK-
installatie

Onze Warmtekrachtkoppeling (WKK) zet gas efficiënt om in warmte en elektriciteit. Deze elektriciteit voedt onze groeilampen, vooral tijdens de donkerste dagen.

Inzet van aardwarmte

We gebruiken een aardwarmtebron op 3 kilometer diepte om warm water op te pompen. Dit verlaagt onze behoefte aan fossiele brandstoffen met 20%.

Gebruik van restwarmte

Als aanvulling op onze warmtevoorziening gebruiken we restwarmte van een nabijgelegen kwekerij. Via ondergrondse leidingen wordt deze overtollige warmte naar onze kassen getransporteerd, waardoor we minder afhankelijk zijn van fossiele energie.

Overtollige CO2 als groei­versneller

We zijn aangesloten op het CO₂-netwerk van OCAP, dat overtollige CO₂ opvangt van zware industrieën in de haven van Rotterdam en naar onze kassen transporteert. Deze CO₂ wordt door onze planten gebruikt tijdens de fotosynthese, waarbij ze CO₂ omzetten in zuurstof. Dit vermindert industriële CO₂-uitstoot en helpt onze planten sneller en gezonder te groeien.

Water­besparing en hergebruik

Op onze kasoppervlakte van 75.000 m² vangen we regenwater op, dat wordt opgeslagen in waterbassins en silo’s. Dit water gebruiken we voor de irrigatie van onze planten. Het overtollige water dat niet door de planten wordt opgenomen, zuiveren we en gebruiken we opnieuw. Zo werken we met een gesloten watersysteem en verspillen we geen druppel. Alleen ons sanitair maakt gebruik van leidingwater.

Biologische bescherming

Om onze gewassen te beschermen tegen insectenplagen, zetten we zoveel mogelijk biologische bestrijders in. Denk aan roofmijtjes die schadelijke insectenlarven aanpakken, wat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen drastisch vermindert. Daarnaast houden we een strikte hygiëne aan, waardoor ziektes vroegtijdig worden herkend en chemische ingrepen vaak overbodig zijn. Bij Dynaplant geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Duurzame verpak­kingen

We vervoeren onze planten al jaren in plastic potten en trays. Waar dit voorheen ‘virgin plastics’ waren (nieuw geproduceerd plastic), gebruiken we nu gerecycled kunststofgranulaat, afkomstig uit afvalstromen van huishoudens en bedrijven. We blijven nieuwe, duurzamere verpakkingsopties onderzoeken, zoals papieren hoezen, om ons transport nog milieuvriendelijker te maken.

get in touch
with us

Heb je vragen over ons duurzaamheidsbeleid of wil je meer weten over onze aanpak? Neem gerust contact met ons op.